top of page

Kesä 2021 hevosheinän tekijän näkökulmasta

Päivitetty: 29. lokak. 2021


Adobe Stock kuvapankki


Heinäkausi 2021

Kausi 2021 sisälsi niin hyvää kuin huonoakin. Sadonkorjuu pääsi alkamaan normaalissa aikataulussa 11.6 ja kesti aina juhannukseen saakka. Säät suosivat tänä vuonna heinäntekijää, sen ansiosta ensimmäinen sato saatiin korjattua hyvässä aikataulussa ja tuloksena oli hyvä ja tasalaatuinen heinä. Suomea hellinyt lämmin kesä ei ennättänyt nopean korjuun ansiosta aiheuttamaan ongelmia, joten ensimmäinen sato oli myös suuruudeltaan normaali.


Heinäkuussa lämpötilat kohosivat turhankin korkealle, eikä sateista ollut juurikaan tietoa. Tämän takia nurmen kasvu oli heikkoa ja toinen sato jäi niukaksi. ProAgria on raportissaan vuoden 2021 sadonkorjuusta arvioinut, että Etelä-Suomessa olisi kokonaisvaltaisesti nurmen toinen sato jäänyt puolta pienemmäksi kuin normaalisti.


Meillä vuoden 2021 sadosta kuivaheinä ja odelma (toinen sato) ovat jo myyty, mutta ensimmäisen sadon heinää on vielä jäljellä.


Hevosten karkearehuruokinnasta ja heinäanalyyseistä

Kesän 2021 aikana keskusteluun nousi jälleen hevosten karkearehuruokinta. Maaseudun Tulevaisuuden artikkelissa "Hevosen hyvä ruokinta nojaa heinän rehuarvon analysointiin – katso vinkit karkearehun valintaan" käsiteltiin lyhyesti hevosten karkearehuruokintaa.


Artikkelia mukaillen kannustamme jokaista perehtymään hevosille syötettävien heinien analyyseihin. Jokainen heinävuosi on omanlaisensa, jonka vuoksi edellisvuosien analyysien pohjalta ei voi arvioida, mitä uuden sadon heinät sisältävät. Myöskään silmämääräisesti tutkittaessa ei heinän ravinnollisia arvoja voida päätellä.


Analyysin hyödyntäminen ruokinnassa ehkäisee ylisyöttöä tai vajauksien syntymistä. Maaseudun Tulevaisuuden artikkelissa otettiin myös kantaa jonkinlaiseksi trendiksi nousseeseen odelman eli toisen sadon syöttämiseen. Suosittelemme syöttämään yhtä aikaa ensimmäistä ja toista satoa. Odelman ongelmia ovat esimerkiksi helpommin korkeammaksi nouseva sokeripitoisuus ja hyvä sulavuus, joista seurauksena voi olla hevosen lihominen.


Luonnonvarakeskuksen päätutkija Markku Saastamoinen suosittelee odelmaa pääasiallisesti vain imettäville tammoille ja vieroitetuille varsoille. Käyttämällä ensimmäistä ja toista satoa hevosen ruokinnassa on mahdollista tasata valkuaisen ja energian määrää.


Tilallamme toteutettiin hiililaskenta

Ympäristöasiat ovat puhuttaneet läpi kuluneen kesän ja sen innoittamana tilallamme teetettiin maatilan hiililaskenta. Saatuja tuloksia tullaan hyödyntämään tilan toimenpiteiden suunnittelussa, jotta pystyisimme jatkossa teettämään laadukasta hevosheinää ympäristöä kunnioittaen.


Hyvää syksyä!


Maatalousyhtymä Heinonen

173 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page