top of page

Kesän kuluessa vastasimme Suomen Hevostietokeskuksen kysymyksiin, liittyen hevosheinän viljelyyn. Verkkoartikkelissa esille nostettiin muun muassa mitä asioita hevosheinän tuotannossa tulee erityisesti ottaa huomioon ja millaisiin asioihin hevosenomistajan kannattaa kiinnittää huomiota heinää ostaessa. Asiaa hevosheinästä -artikkelin voi lukea Hevostietokeskuksen sivuilta jonne pääset tästä linkistä.



Kesän 2023 kasvustoa, jossa päälajikkeena on "pehmeälehtinen ruokonata".Kuva: Erkki Heinonen


Kulunut kasvukausi


Heinäkausi 2023 alkoi kevään osalta suotuisesti, minkä ansiosta lannoitukset sekä ruiskutukset saatiin tehtyä otolliseen aikaa, jotta heinän kasvu pääsi mallikkaasti alkamaan. Kesää varjostivat helteet ja sateiden vähyys, joka lopulta johti heinän kasvun hidastumiseen sekä heikkoon satotasoon. Kuivuus on ollut viime vuosien aikana merkittävin haittatekijä heinäntuotannossa.


Kuivuus saa kasvun pysähtymään ja heinän lopulta ”valmistumaan” liian aikaisin (ts. korren pituus on lyhyt ja satotaso jää pieneksi). Kuivuus on myös yksi abioottisista stressitekijöistä (abioottinen = ei-biologinen tekijä, kuten sää), jotka vaikuttavat mm. nurmen ravinnearvoihin. Esimerkiksi nurmen sokeripitoisuus on tavanomaisesti korkeampi stressin alaisena kasvaneessa nurmessa kuin suotuisemmassa olosuhteessa kasvaneen.


Tämän vuoden sato jää n. 30 %:a pienemmäksi kuin vuoden 2022 sato, johtuen huonoon aikaan alkaneista helteistä sekä sateiden olemattomuudesta. Ensimmäinen sato korjattiin 16.6–27.6.2023 välisenä aikana ja toisen sadon korjuu alkanee 21.8.2023. Toisestakaan sadosta ei ole tulossa runsasta, koska helteet jatkuivat liian pitkään ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen, jonka takia nurmen kasvuun lähtö viivästyi merkittävästi.

541 katselukertaa0 kommenttia


Jälleen yksi heinäkesä lähestyy loppuaan, joten on hyvä hetki hieman muistella kulunutta heinäkautta.


Keväällä pelätty jääpolte ei aiheuttanutkaan merkittäviä talvituhoja, vaikka heinämaat olivatkin pitkään jääkentän alla. Kevään aikana tehdyllä täydennyskylvöllä saatiin paikattua talven aikana pelloille tulleet aukot.


Varsinainen kesä 2022 kului paikoitellen hyvinkin helteisissä tunnelmissa ja sateet jakautuivat varsin kaksijakoisesti. Länsirannikolla on tänä vuonna satanut poikkeuksellisen paljon ja täällä etelässä heinämaat ovat kärsineet kuivuudesta. Kuivuus ei ehtinyt juurikaan verottamaan ensimmäistä satoa, joka oli määrältään tavanomainen.


Sokerit ovat tänä vuonna ensimmäisen sadon osalta maltilliset ja laadultaan sato on hyvä. Toinen sato jää tänä vuonna niukaksi, koska heinäkuun helteiden takia odelma ei ole lähtenyt kasvamaan toivotulla tavalla.


Toisen sadon korjuu on aloitettu ja on toivon mukaan saatu korjattua syyskuun alkupuolen aikana, jonka jälkeen tiedämme tarkemmin sadon laadun. Tällä hetkellä meillä on niin ensimmäinen kuin toinenkin sato varattu.


Hyvää syksyn jatkoa,

Mty Heinonen

205 katselukertaa0 kommenttia

Heinäkesä 2022 lähestyy, vaikka sitä ei vallitsevasta säätilasta aina uskoisikaan.

Heinänteko alkaa olla jälleen kerran mielessä. Katse on siis aika suunnata kuluneesta kaudesta tulevaan. Kesä 2021 oli suotuisa heinänteon kannalta, vaikka syyssato jäikin oletettua pienemmäksi.


Kesän 2022 sadosta ei tietenkään vielä tässä kohtaa voi sanoa mitään, mutta jääpoltteesta saattaa koitua ongelmia Etelä-Suomen alueella niin viljoille kuin nurmillekin. Toivokaamme kuitenkin kesälle 2022 suotuisia heinäpoutia!


Vallitsevasta maailmantilanteesta huolimatta toimintamme jatkuu tänäkin vuonna samassa

mittakaavassa kuin edellisinä vuosina. Kaudelle 2022 olemme ajatelleet ottaa kokeiluun uuden siemenseoksen, jonka toivomme tuovan helpotusta kuivien kesien tuomiin ongelmiin.


Tuotantopanokset (mm. lannoitteet ja siemenet) hankimme hyvissä ajoin jo vuonna 2021 ennen markkinoiden hurjimpia hinnannousuja. Tästä huolimatta tuleva heinäkausi tuo valitettavasti muutoksia myös meidän tilamme hintoihin.


Tuotantopanoksien hintojen korotukset ovat olleet merkittäviä, joista tässä on lueteltu muutamia esimerkkejä: lannoitteet +34 %, polttoaine +21 % ja käärintämuovi +24 %. Edellä mainitut kustannushintojen nousut tarkoittavat tilamme kohdalla 4 sentin hinnankorotusta kiloa kohden.


Markkinahintojen heilumisesta huolimatta, Ukrainassa vallitsevan sodan mahdolliset vaikutukset kustannuksiin näkyvät onneksi vasta vuonna 2023. Toivottavasti sota saataisiin mahdollisimman pian päätökseen ja ukrainalaiset pääsisivät aloittamaan toipumisen.


Hyvää kevään jatkoa,

Mty Erkki ja Juha Heinonen





156 katselukertaa0 kommenttia
1
2
bottom of page