top of page

Asiaa hevosheinästä ja heinäkesä 2023

Kesän kuluessa vastasimme Suomen Hevostietokeskuksen kysymyksiin, liittyen hevosheinän viljelyyn. Verkkoartikkelissa esille nostettiin muun muassa mitä asioita hevosheinän tuotannossa tulee erityisesti ottaa huomioon ja millaisiin asioihin hevosenomistajan kannattaa kiinnittää huomiota heinää ostaessa. Asiaa hevosheinästä -artikkelin voi lukea Hevostietokeskuksen sivuilta jonne pääset tästä linkistä.Kesän 2023 kasvustoa, jossa päälajikkeena on "pehmeälehtinen ruokonata".Kuva: Erkki Heinonen


Kulunut kasvukausi


Heinäkausi 2023 alkoi kevään osalta suotuisesti, minkä ansiosta lannoitukset sekä ruiskutukset saatiin tehtyä otolliseen aikaa, jotta heinän kasvu pääsi mallikkaasti alkamaan. Kesää varjostivat helteet ja sateiden vähyys, joka lopulta johti heinän kasvun hidastumiseen sekä heikkoon satotasoon. Kuivuus on ollut viime vuosien aikana merkittävin haittatekijä heinäntuotannossa.


Kuivuus saa kasvun pysähtymään ja heinän lopulta ”valmistumaan” liian aikaisin (ts. korren pituus on lyhyt ja satotaso jää pieneksi). Kuivuus on myös yksi abioottisista stressitekijöistä (abioottinen = ei-biologinen tekijä, kuten sää), jotka vaikuttavat mm. nurmen ravinnearvoihin. Esimerkiksi nurmen sokeripitoisuus on tavanomaisesti korkeampi stressin alaisena kasvaneessa nurmessa kuin suotuisemmassa olosuhteessa kasvaneen.


Tämän vuoden sato jää n. 30 %:a pienemmäksi kuin vuoden 2022 sato, johtuen huonoon aikaan alkaneista helteistä sekä sateiden olemattomuudesta. Ensimmäinen sato korjattiin 16.6–27.6.2023 välisenä aikana ja toisen sadon korjuu alkanee 21.8.2023. Toisestakaan sadosta ei ole tulossa runsasta, koska helteet jatkuivat liian pitkään ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen, jonka takia nurmen kasvuun lähtö viivästyi merkittävästi.

577 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page